Het ondernemingsrecht in Nederland is een onderdeel van het privaatrecht, dat zich bezighoudt met rechtspersonen en dan toegespitst op bedrijven met winstoogmerk, dus ondernemingen. De stichting valt daar veelal buiten.
Het ondernemingsrecht wordt vaak nog onderverdeeld in rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Het vennootschapsrecht gaat dan alleen over de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Het rechtspersonenrecht is veel ruimer en gaat over alle rechtspersonen, waaronder dus ook de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap.
Wat de meest geschikte structuur is voor uw onderneming is afhankelijk van het soort onderneming dat u wilt gaan voeren. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm brengt veel juridische en economische gevolgen teweeg. Het is daarom van belang dat u vooraf zicht hebt op de voor- en nadelen van uw keuze. Laat u adviseren door een specialist in ondernemingsrecht om zo onaangename verrassingen voor te zijn.
Indien u een onderneming wilt beginnen heeft u de keuze tussen een aantal verschillende juridische structuren. Om te zorgen dat uw bedrijf net als een natuurlijk persoon juridisch geldige handelingen kan verrichten (zoals het sluiten van contracten of het hebben van eigendom) zult u rechtspersoonlijkheid moeten hebben. Zo zijn er vennootschappen, de besloten vennootschap, de naamloze vennootschap, de eenmanszaak en de VOF.
Het Wetsbureau weet de weg in de regels van het ondernemingsrecht en staat u bij, adviseert en begeleidt u bij alle problemen betreffende ondernemingsrecht. Of het nu gaat om:
- fusies en overnames;
- de keuze van de ondernemingsvorm;
- het oprichten en vestigen van vennootschappen;
- geschillen tussen aandeelhouders;
- specifieke problemen binnen familievennootschappen;
- het opzetten van personenvennootschappen (maatschap/V.O.F.);
- het opstellen van contracten en algemene voorwaarden;
- aansprakelijkstelling en schadeclaims;
- fiscale kwesties;
- huur of verhuur van bedrijfsruimte;
- geschillen met werknemers;
- incasso’s;
- faillissementen;
- concurrentie en mededinging;
- enz.
Samen naar een oplossing
Dientengevolge kunnen tussen beide partijen tal van problemen en/of verschillende denkwijzen ontstaan. Samen met u zoeken wij naar de beste oplossing. Op alle vlakken kunnen wij u -door middel van rechtskennis en jarenlange ervaring- optimaal en deskundig van dienst zijn. Waar nodig staan we u bij in de procedure voor de rechtbank (kantonrechter), maar lang niet alle zaken dienen bij de rechtbank ‘voor te komen’. Voorkomen is beter dan genezen, ook hierin.
Het Wetsbureau biedt u dan ook de mogelijkheid om tegen lage en betaalbare tarieven te profiteren van volledig optimale juridische ondersteuning. Wij bieden onze cliënten specialisten op het gebied van ondernemingsrecht, welke u professioneel terzijde staan bij al uw vraagstukken op het gebied van ondernemingsrecht. Onze intellectueel ondernemingsrechtspecialisten leggen u in begrijpelijke taal uit wat uw rechten én wat uw plichten zijn, wat u te wachten staat en welke stappen u het beste kunt nemen in uw kwestie/positie. Uw belang staat te allen tijde voorop!
Als u een vraag hebt over ondernemingsrecht, aarzel dan niet om ons te bellen of om ons probleemformulier in te vullen. Telefonisch kunnen we u al heel wat uitleggen of u kunt eerst kosteloos via ons probleemformulier laten beoordelen in hoeverre wij u verder kunnen helpen. Het Wetsbureau geeft helder en concreet advies. Geen lange en onbegrijpelijke juridische verhalen over ondernemingsrecht waar u niks mee kunt.